Nieuws

Inlevering pitch Herbestemming Paleis Soestdijk

Venema Restauratie 

doet mee met indienen pitch ‘Herbestemming Paleis Soestdijk’.

Jojanneke Holtrust-Westerbeek, een van de initiatiefnemers die zich er vanaf het begin af aan al mee bezig houdt, heeft een stukje geschreven over het ontstaan van het idee om ook een pitch in te dienen met betrekking op de ‘Herbestemming Paleis Soestdijk’. Het geschreven stukje hebben wij hieronder geciteerd. 

soestdijk

Mijn liefde voor Soestdijk

Mijn opa (Egbert Holtrust) woonde in het plaatsje Soestdijk. In 1928 zag hij een aromaflesje op de tafel staan bij een relatie. “Dat is vast wat voor jou” zei de relatie. Mijn opa ging erachteraan en kreeg van de Duitse fabrikant de alleenvertegenwoordiging in Nederland en begon met de verkoop van de aroma, dit liep al snel zo goed dat hij zijn assortiment ging uitbreiden met soepen die hij in een schuur bij de woning in Soestdijk vervaardigde.

Dat idee liep in de soep..

Helaas werd de geur in de omgeving niet zo gewaardeerd. ‘S-avonds is er wel eens bezoek van de politie geweest met klachtenvanbuurtbewoners, waaronder de koningin..

(bron: Sporen volgen, de geschiedenis van de familie Holtrust)

Hoe vaak heb ik deze anekdote wel niet gehoord? Heel vaak. Te vaak, vond ik toen. Niet vaak genoeg, denk ik nu (mijn vader overleed in ’99). Maar misschien begon zo wel mijn fascinatie voor Soestdijk…

Oproep herbestemming Paleis Soestdijk

Toen op 9 juli 2015 Minister Blok een oproep deed tot voorstellen voor de herbestemming van Paleis Soestdijk was mijn interesse dan ook snel gewekt. En alsof het zo moest zijn had ik vrijwel direct een idee voor dit paleis met haar immense terrein. Bovendien was John net sinds 1 juli gestopt met zijn baan om zich volledig op Fundamental Concepts te richten. Was dit niet een perfecte kans om ervaring op te doen met een dergelijke pitch? Maar ja, zijn we daarvoor niet te klein? Hebben we voldoende expertise? Natuurlijk wel als we het samen doen met de juiste partijen! John heeft immers een breed netwerk en kent vast de juiste personen om samen een sterk team mee te vormen.

Van idee naar concept

Een belrondje naar de volgens hem perfecte partners leverde een 100% score op. Plein06 (creatief  ontwerpbureau) en Venema Restauratie waren gelijk enthousiast en ook  snel haakte Kranendonk Experience Company (ontwikkelt, produceert en  exploiteert belevingswerelden rond merken en thema’s) aan. We zijn  enthousiast van start gegaan en hebben we ons idee uitgewerkt en  vormgegeven, rekening houdend met de 5 succesfactoren die wij stellen  voor succesvolle herbestemming.

 Meedoen is belangrijker dan winnen

Vanochtend is het resultaat ingediend. 16 November volgt de uitslag. De drie à vier meestgeschikte worden geselecteerd voor verdere uitwerking. Helaas kunnen we over ons idee nog niets zeggen. Onze mond houden en nagelbijten dus voorlopig. Maar wat de uitslag ook zal zijn; in dit geval geldt echt: meedoen is belangrijker dan winnen. De lering en ervaring die wij hebben opgedaan om samen met onze partners ons voorstel tot de invulling voor de herbestemming van Paleis Soestdijk op te leveren is sowieso de journey waard geweest. De samenwerking heeft geleid tot inspiratie en wat ons betreft een zeer gedegen en goed product. Dus wie weet…

Hoe het verder ging met de soepfabriek?

Het huis werd inmiddels ook te klein dus verhuisde mijn opa met zijn gezin naar Amersfoort en ging op zoek naar een geschikte locatie om een echte fabriek te gaan bouwen. Dit werd Harderwijk: de FINO Soepfabriek, later California soepen en in 1999 overgenomen door Struik.. In de oorlog zou hier nog geschiedenis worden geschreven. In de hongerwinter van 44/45 werd hier namelijk soep uitgedeeld aan honderdduizenden mensen die tijdens hun zoektocht naar eten hier langskwamen. Op internet zijn hier nog diverse  anekdotes over te vinden en op 4 augustus is hier in Harderwijk een plaquette ter nagedachtenis voor onthuld. In 1967 kreeg mijn vader – J.M. Holtrust – de leiding over de fabriek.

california fabriek

Vernieuwing Certificering Jahn

 

Jahn-certificering.

De firma Jahn, ofwel de Jahn-mortels, is voor Venema Restauratie al ruim 25 jaar een begrip. Venema werkt veelvuldig met de mortels van Jahn. Grote projecten zoals het Rijksmuseum, het Museum de Fundatie of de totale gevels van villa’s zijn gerestaureerd door middel van Jahn steenreparatiemortels. We zijn verheugd te vermelden dat wij weer zeven gecertificeerde werknemers mogen verwelkomen.

Tijdens de controle opleidingsdag kwam niet alleen het repareren van schades aan stenen en het patineren van stenen aan bod, maar ook het repareren/modeleren van ornamenten/beelden had de nodige aandacht. Vooral dit onderwerp werd enthousiast beleefd door de werknemers van Venema. Zie bijgaande foto’s. 

Samenwerking PHB en Venema

Samenwerking PHB Deventer en Venema Restauratie.

Na nu een aantal jaren grote restauratie projecten gezamenlijk opgepakt te hebben, is het 100-jaar oude restauratiebedrijf PHB Deventer en Venema Restauratie een nauwere samenwerking met elkaar aangegaan. Gezien het feit dat PHB en Venema deze samenwerking als een aanvulling op elkaar bezien, gaan zij nu door middel van een V.O.F. meerdere grotere projecten in deze vorm aanbieden. Gezamenlijk hebben zij afgelopen maart dit aan de restauratiewereld min of meer al zichtbaar gemaakt door gezamenlijk op de Restauratiebeurs te staan.

PHB Deventer is een onderdeel van de ASVB-groep, met een jaaromzet van € 500 miljoen per jaar. Venema ziet vooral zijn grote winst in deze samenwerking door geen grenzen meer te kennen in het aannemen van de grootste restauratieprojecten die zich in Nederland voordoen. PHB kent ook in de restauratiemarkt de nodige ervaring, is in het bezit van alle certificeringen die hiervoor benodigd zijn. Dit is inclusief de ERM-erkenning.

Beide vennoten werken al meerdere jaren voor dezelfde opdrachtgevers zoals de Rijksgebouwendienst en Gemeenten. PHB heeft projecten gerealiseerd als de restauratie van de Algemene Rekenkamer te Den Haag, de Stefanus Kerk te Amsterdam, Gevangeniscomplex Kamp te Zeist, etc. Ook hebben zij meerdere monumentale panden gerestaureerd in de Gemeente Deventer. Denk hierbij aan Huis Vermeer, Geert Grootehuis, Stadhuiskwartier Deventer en de Lebuines Kerk. Voor meerdere projecten verwijzen wij u door naar de site van PHB: www.phbdeventer.nl.

Kortom, een samenwerking die voor onze klanten meerwaarde biedt. 

0 IMG 8849

Samenwerking Schouwburg Orpheus en Venema

PERSBERICHT THEATER ORPHEUS                          05 oktober 2015

Venema Restauratie B.V. nieuwe sponsor Theater Orpheus 

Theater & Congres Orpheus en restauratiebedrijf Venema zijn een intensieve samenwerking aangegaan. Naast de huidige sponsoren heeft Orpheus nu ook het Apeldoornse familiebedrijf als hoofdsponsor aan zich weten te binden. De samenwerking met Venema kenmerkt zich door praktische samenwerking die zich richt op het onderhoud van het theater.  

Venema en Orpheus

Theater & Congres Orpheus is een bijzonder pand op een prachtige locatie in Apeldoorn. Venema Restauratie is daarom blij zijn bedrijfsnaam aan Orpheus te kunnen verbinden. Orpheus op haar beurt is trots op de samenwerking met Venema: ‘De mentaliteit van het ondernemerschap van Johan Venema en zijn personeel spreekt ons zeer aan. Ik ben blij dat dit gerenommeerde restauratiebedrijf, dat onder andere het Van Goghmuseum  in Amsterdam en talloze historische panden in Apeldoorn nieuw leven heeft ingeblazen, ervoor gekozen heeft cultuur in Apeldoorn op deze manier te ondersteunen. We hebben de samenwerking goed vorm kunnen geven en verwachten hier allebei veel voldoening én voordeel uit te halen. Een echte win-win-situatie,’ aldus Meta Neeleman, directeur van Orpheus. ‘ 

Cultuur en ondernemerschap

Johan Venema, eigenaar van Venema Restauratie, toont zich enthousiast over de samenwerking. Zijn team is  inmiddels begonnen met het onderhoud van Orpheus en zal dat de komende jaren blijven doen. Los van de praktische samenwerking, is Venema blij Orpheus te kunnen steunen: ‘Orpheus is een bedrijf waar Apeldoorn trots op kan zijn, en daar hoort een goed onderhouden gebouw bij. Ik ben blij dat ik daar een rol in kan spelen.’  In aanvulling op het sponsorschap heeft Venema zich ook aangesloten bij het Ondernemerspodium: een initiatief van Orpheus voor en door Apeldoornse ondernemers.

0 TekenenContract

 

Nieuws

Onlangs heeft Johan Venema de Marialust Award 2014 gewonnen. Dit houdt in dat wij als bedrijf zijn uitgeroepen tot bedrijf dat zich verdienstelijk maakt voor de economische bloei van de stad Apeldoorn. Vele grote ondernemers uit Apeldoorn hebben dit jaar gekozen voor een relatief klein bedrijf dat een grote landelijke bekendheid heeft. Zij vinden dat Venema Restauratie een uniek product levert en ze vinden het een bedrijf dat panden, groot en klein, in oude glorie hersteld en weer laat schitteren. Wij willen iedereen bedanken die ons genomineerd hebben voor de Marialust Award 2014. 

DSCN0016

 

 


 

 

June Brady Rijksmuseum 2

 

 


 

  

13880130 Venema-proef2

 

 


 

 

VENEMA RESTAURATIE OP RESTAURATIEBEURS!

Dé beurs van restauratiebedrijven is de tweejaarlijkse restauratiebeurs in de Brabanthallen te Den Bosch. Venema Restauratie is hier al sinds jaar en dag vertegenwoordigd.restauratiebeurs
Alle zichzelf respecterende gevelbedrijven zijn op deze beurs aanwezig. De datum van deze beurs was 18 t/m 20 april 2013.
We halen de woorden aan van de beursorganisatie: Drie energieke dagen achtereen geven de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch een uitermate compleet overzicht van het Nederlands cultureel erfgoed. Het evenement verschaft inzicht in de actuele stand van zaken, in innovaties en nieuwe ontwikkelingen. Drie dagen lang etaleren erfgoedorganisaties, bedrijven, allerlei (opleidings-)instituten en vakmensen hun kunde, kennis, producten en diensten. Drie dagen waarin restauratie, ambachten en de zorg voor monumenten leven op de Nederlandse Restauratiebeurs.
De beurs wordt in april 2015 weer georganiseerd.

Voor meer informatie: http://www.restauratiebeurs.nl/

 

 


 

OOK IN WINTER IS VENEMA ACTIEF

Onze kerntaak is gevelrestauratie dus de meeste werkzaamheden vinden buiten plaats. Daarom is de winter bij ons per definitie een rustige tijd. Toch zitten we niet stil. Zo hebben we stukadoorswerk dat voor een deel binnen plaatsvindt en zijn we al weer met voorbereidende activiteiten voor het nieuwe seizoen bezig.

Veder blijven we aan de weg timmeren of, in dit geval, aan het ijs timmeren. Dit is de vijver bij Marialust waar een paar weken geleden geschaatst werd. We zijn met Marialust in onderhandeling voor het opknappen van de voorgevel, dus misschien ziet u binnenkort weer het reclamedoek van Venema, maar dan niet bij de vijver, maar bij het pand zelf!

venema vijver

 

 


 

 

Nieuwsartikel over ons nieuwe kantoor uit De Stentor; klik op de foto om het artikel te lezen.

 

image-3247230 image-3247229

 

 


 

 

Klik op de afbeelding om het artikel uit de DriestedenBusiness Magazine te lezen:

Schermafbeelding 2012-11-27 om 17.03.19