2016

Generaal van der Heydenlaan 4

 

Aan de Generaal van der Heydenlaan hebben wij het voegwerk vervangen van de voor- en de rechterzijgevel. Verder hebben wij verkeerd ingeboet metselwerk vervangen en dit weer authentiek gemaakt.

Brug aan Grindberglaan Apeldoorn

 

Vlakbij de Apenheul te Apeldoorn ligt een brug over riviertje heen. Dit riviertje wil de Gemeente Apeldoorn weer terugbrengen, vandaar dat de brug ook weer gereinigd wordt.

De brug zat helemaal vol met vervuiling en zoutuitbloeiingen. Deze zoutuitbloeiingen zijn verwijderd, waarna de brug compleet gestoomreinigd is. Hierdoor heeft de brug zijn oude aanzicht weer teruggekregen. 

Kastanjelaan 8 Apeldoorn

 

De woning aan de Kastanjelaan betreft een Rijksmonument. De woning is vroeger onderdeel geweest van de Parkenschool, welke er direct naast staat. Dit Rijksmonument is een voormalige conciergewoning geweest.

Het voegwerk van de voorgevel en de linkerzijgevel zijn van slechte kwaliteit. Deze zijn voorzien van een nieuwe, authentieke snijvoeg. De snijvoeg is uitgevoerd op 100% kalkbasis, zonder toevoeging van cement.

Rondom de woning zijn over de gevels verspreid voeg- en steenreparaties gedaan. Tevens zijn alle ijzerhoudende delen verwijderd, voordat deze schade aan de gevel kunnen aanrichten. Ook zijn er reparaties verricht aan de natuurstenen delen. 

Wij willen de heer Assema bedanken voor de opdracht!

Generaal van der Heydenlaan 3 Apeldoorn

 

Aan de woning van de Generaal van der Heydenlaan zijn de schoorstenen gerestaureerd. Deze woning heeft twee schoorstenen, een aan de voorzijde en een aan de achterzijde. De schoorsteen aan de voorzijde is compleet opnieuw opgemetseld, aangezien deze compleet ontzet was door blikseminslag. De achterste schoorsteen is eveneens compleet vervangen. Het lood van beide schoorstenen was slecht en tevens niet goed geplaatst. Dus moest het lood ook vervangen worden. Onze ervaring is dat in 9 van de 10 gevallen verkeerd aangebracht. Dit is vooral bij renovaties van monumentale panden het geval, waardoor deze woningen binnen lekkages krijgen.

Tevens zijn de gestucte spekranden, welke geschilderd zijn, volledig kaal gemaakt tot op het stucwerk. Hierdoor kunnen de spekranden weer voorzien worden van een nieuwe verflaag, naar keus van de eigenaar.

Hoofdstraat 153 Apeldoorn

 

Aan de Hoofdstraat te Apeldoorn zijn wij bezig geweest om de oude, originele reclame-uitingen terug te plaatsen op de gevel. Vroeger hebben er op de zijgevel van het pand de volgende teksten gestaan: D.N. van Heerden. Ontwerpen voor Woningsinrigtingen.

Wij willen de heer Mirbagheri bedanken voor de leuke opdracht.

Haitsma Mulierlaan 2 Lochem

 

Onlangs hebben wij de opdracht afgerond om het voegwerk van deze mooie villa te restaureren.

Het voegwerk is vervangen voor nieuw snijvoegwerk. De heer Beltman heeft er voor gekozen om het voegwerk te vervangen voor voegwerk in de authentiek kleur. Deze kleur komt overeen met de kleur van het voegwerk wat wij in het Rijksmuseum hebben aangebracht.

Graag bedanken wij de heer Beltman voor de opdracht.

Fase 3 Schouwburg Orpheus Apeldoorn

 

Bij de Schouwburg Orpheus te Apeldoorn hebben wij opdracht gekregen om de Trespa gevelbeplating weer vast te zetten. Deze trespa gevelbeplating is in de loop der jaren los komen te zitten. Om verdere schade en vallende delen te voorkomen, schroeven wij de platen met speciale in kleur gespoten schroeven weer vast aan de ondergrond. 

Algemene Rekenkamer Den Haag

 

In Den Haag zijn wij de werkzaamheden bij de Algemene Rekenkamer afgerond.

Jaren geleden is hier aan de buitenzijde het metselwerk gerenoveerd, niet rekening houdende met de authentieke, originele situatie. Hierbij is gekozen voor een verkeerde steen, die afwijkend van kleur en formaat was van het origineel. Ook is er met een niet-compatibele mortel gewerkt, iets wat jaren geleden veelvuldig gebeurde omdat het besef nog niet aanwezig was. Zoals wij nu weten brengt het gebruik van cementmortels schade aan monumentale gevels, die voorheen volledig door een kalkgebonden mortel gemetseld en afgewerkt zijn. 

Wij hebben nu opdracht gekregen om de niet-compatibele delen te verwijderen en met de juiste stenen en mortels het metsel- en voegwerk weer in originele staat te restaureren. Er is zorgvuldig een onderzoek gedaan naar de bouwhistorie, zodat het metselwerk weer als origineel wordt teruggebracht. 

Materialen:

De stenen zijn afwijkend van de normale restauratiesteen. Deze zijn in de handel niet te verkrijgen, waardoor deze speciaal op maat gemaakt worden voor dit project. De totale verwerkte stenen zullen zo'n 6.000 stuks omvatten.