2014

De Roskam Gorssel

 

Onlangs hebben wij de opdracht gekregen om de binnenkant van De Roskam te Gorssel te reinigen. De binnenmuren zullen van alle verf ontdaan worden. 

Zevenend Laren (Stadsboerderij)

 

Na vorig jaar de achtergevel van de deel gerestaureerd te hebben, hebben we nu de opdracht gekregen om de voorgevel te restaureren. Het betreft hier een Rijksmonument.

Klik hier om de werkzaamheden van vorig jaar te bekijken.

Vonderlaan 15 Apeldoorn

 

Bij dit huis aan de Vonderlaan is het stucwerk deels vervangen. Er zitten ook enkele scheuren in het gevelwerk. Deze zijn gerepareerd. Als laatste is de afwerking gedaan met een volledig damp-open verfsysteem. Dit huis is een helft van het dubbelhuis. De andere helft van deze dubbelwoning hebben wij ook gedaan. Dit betreft de Valkenberglaan 17.

Fase 2 KSG Apeldoorn

 

Onlangs zijn wij begonnen met fase 2 van de KSG te Apeldoorn. De werkzaamheden die wij gaan verrichten zijn voegreparaties. Daarnaast gaan we het jaartal dat boven bij de klok staat opnieuw voorzien van bladgoud.

V.v.E. Toutenburg Deventer

 

  Klik hier om de video over het leren voegen te bekijken.

  Klik hier om de video over het werk bij V.v.E. Toutenburg te bekijken.

Bij het complex van V.v.E Toutenburg te Deventer wordt circa 360 m2 aan voegwerk vervangen van de bergingsmuren van 20 schuren. Het oude voegwerk wordt uitgehakt en de muren worden daarna gestoomreinigd. Alle muren zullen daarna opnieuw gevoegd en gehydrofobeerd worden.

Bij hoge uitzondering doen wij wel eens een renovatieklus. Dat is hierbij ook het geval. Aangezien het hier om een basis van cement gaat, passen wij onze materialen aan. Daarom werken wij hier met cement. In de restauratie werken wij alleen met kalkmortel.

Valkenberglaan 17 Apeldoorn

 

Bij dit huis aan de Valkenberglaan is het stucwerk deels vervangen. Er zitten ook enkele scheuren in het gevelwerk. Deze zijn gerepareerd. Als laatste is de afwerking gedaan met een volledig damp-open verfsysteem. Dit huis is een helft van het dubbelhuis. De andere helft van deze dubbelwoning hebben wij ook gedaan. Dit betreft de Vonderlaan 15.

Gedenksteen Eeuwfeest van het Apeldoorns Kanaal

 

Gedenksteen aan de Vlijtsekade.

De gedenksteen uit 1929 is een herinnering aan het eerste eeuwfeest van het Apeldoorns Kanaal. De steen zat in een gemetseld monument bij de brug in de Deventerstraat. Bij de verbreding van die weg moest het monument wijken. De plaquette verdween en heeft jarenlang bij de oude sluis gelegen.

De gemeente Apeldoorn grijpt de herontwikkeling van het gebied aan om de gedenksteen zijn vertrouwde monument terug te geven. Het bouwwerk werd aan de hand van oude foto's door aannemer Mulder uit Apeldoorn nagemetseld op de hoek van de Vlijtseweg en de Vlijtsekade. Restauratiebedrijf Venema zorgde voor het voegwerk. Ook de Vereniging Oud Apeldoorn is bij de herplaatsing van de gedenksteen betrokken.

Het vernieuwde monument is officieel onthuld op Eerste Pinksterdag. 

Hoofdstraat 154-156-158 Apeldoorn

 

  Klik hier om de video van de brand van Hoofdstraat 154 te bekijken.

Onlangs zijn de werkzaamheden aan de Hoofdstraat te Apeldoorn afgerond. We hebben twee gevels ontdaan van alle oude verflagen en we zijn blij te bemerken dat de gevel er onaangetast onder vandaan is gekomen. Een leuke bijkomstigheid is dat er reclame-uitingen in de vakken boven de etalageruit tevoorschijn kwamen. Dit was ooit geschreven in oud Hollandse letters. Links naast nummer 158 zit een ingang naar achter. Hierboven kwam de tekst Smederij tevoorschijn. Nummer 158 zelf kende in grote letters de tekst: Behangerij en Stoffeerderij. Dit stond er over de hele breedte van de gevel. Bij nummer 156 kwam onder de verf de volgende tekst vandaan: Bloemenmagazijn, ook over de gehele gevel. Nummer 154 kende de tekst: Tabak en Sigaren, ook over de hele breedte van de gevel. Dit zullen klaarblijkelijk de reclame-uitingen geweest zijn betreffende de functie die de winkels zo’n honderd jaar geleden hadden. Wij zijn heel blij dat zowel de eigenaren als de gemeente deze reclame-uitingen weer authentiek teruggeplaatst wilden hebben. Ongetwijfeld zit de Hoofdstraat te Apeldoorn nog vol met verassingen die openbaar zullen worden. Wij hopen dat de eigenaren, net zoals de eigenaren van dit pand, samen met de gemeente Apeldoorn het nut ervan inzien om de hoofdstraat te Apeldoorn op te waarderen. 

Graag bedanken wij de wij de Stichting Apeldoornse Monumenten (de SAM), waarbij het initiatief voor deze gezamelijke gevelrestauratie ligt. Daarnaast willen we ook Huub Thomas bedanken voor al zijn energie en inzet betreffende de restauratie van deze panden.

Ook willen wij Rene de Reus bedanken voor de kostenloze restauratie van het smeedwerk. Rene was onder de indruk dat hij ons graag wil helpen met dit smeedwerk. http://www.smederijdereus.nl

Tevens heeft Stefan van Falier voor ons het houtimitatie schilderwerk aangebracht op de kozijnen van de winkelpanden. Hier willen wij hem voor bedanken. http://www.decoratieschilderwerk.nl 

Fase 2 Oude Zwitsal-fabriek Apeldoorn

 

We hebben onlangs opdracht gekregen betreffende fase 2 van de oude Zwitsal-fabriek te Apeldoorn. Fase 2 betreft restauratiewerkzaamheden aan het gebouw van Accres. Verdere informatie volgt.

Fase 1 Watergatstraat 8 Voorst

 

 Onlangs hebben wij de restauratie van een monumentale villa in Voorst afgerond. 

Hoogestraatje 1 Lochem

 

Onderhand zijn wij klaar met het werk aan een monumentale stadsvilla in Lochem. Hierbij moesten wij het complete voegwerk vervangen. Wij hebben een snijvoeg gebruikt voor het nieuwe voegwerk.

Emmalaan Apeldoorn

 

Kort geleden werden we benaderd met de vraag een authentiek plafond volledig te restaureren. Delen van ornamenten waren helaas compleet weg. Eén enkele was nog wel volledig, alleen zat deze vol met schade. We hebben daarom geadviseerd deze te demonteren en daarna te restaureren. Dit houdt in dat alle oude verflagen verwijderd worden, dat scheuren verlijmd en gerepareerd worden en dat de delen die ontbraken gemodelleerd worden. In de praktijk hield dit in dat het ornament in meer dan 35 stukjes uit het plafond kwam. Het is ons gelukt om deze volledig te herstellen, zodat er een mal gemaakt kon worden en we nu onbeperkt dit originele ornament kunnen kopiëren. Het is een leuke bijkomstigheid te zien dat detailleringen zichtbaar zijn geworden in de kopie, die in het origineel niet meer te zien waren. Dit kwam doordat er vele lagen verf aangebracht waren op deze ornamenten. De ornamenten zullen nu op dezelfde wijze in het stucplafond verwerkt worden zoals dit 100 jaar geleden ook gebeurde. Bij het volbrengen van alle werkzaamheden, zal dus dit plafond niet te onderscheiden zijn van het originele plafond, met de opmerking dat deze geen schade kent. Doordat het plafond zodanig slecht was, is er voor gekozen om ook de basis (oorspronkelijk was dit riet) te vervangen door gipsplaten. Dit bood ook nog het voordeel dat installatie- en isolatiewerk hier achter verwerkt kon worden. 

Asselsestraat Apeldoorn

 

 

Een aantal initiatiefnemers, waaronder de gemeente Apeldoorn, streeft ernaar de winkelstraten in het centrum van Apeldoorn weer op te waarderen. Dit willen ze bereiken door de winkelstraten weer in haar oorspronkelijke staat terug te brengen. Wij kunnen het enorm waarderen dat zij, maar ook eigenaren van de winkelpanden er extra energie en financiele middelen insteken om de winkelstraten zoveel mogelijk weer in haar authentieke vorm te herstellen. Al enkele jaren is dit nu gaande. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onder andere de enorme veranderingen in de van Kinsbergenstraat. Op veel plaatsen in de binnenstad van Apeldoorn zijn ondertussen al lelijke luifels verwijderd, waarvan er een aantal in de oorspronkelijke gevelpuien zijn teruggebracht. De gemeente Apeldoorn ondersteunt dit enorm door niet alleen energie erin te steken, maar ook subsidies hiervoor te verlenen. Omdat deze mogelijkheden zich alleen beperken tot Gemeentelijke- of Rijksmonumenten, was dit niet voor dit project van toepassing. Des te mooier is het om te zien dat opdrachtgevers, zoals de eigenaar van dit winkelpand, er toch de waarde van inzien om geheel op eigen kosten de gevel in oorspronkelijke staat te herstellen. Wij hopen dat deze tendens zich voortzet, waardoor de winkelstraten in Apeldoorn een enorme opwaardering krijgen. En dat het er op deze manier voor het winkelend publiek aantrekkelijker wordt om zich in de binnenstad van Apeldoorn te begeven.

Aan de Asselsestraat zijn we begonnen met het restaureren van de poeren. Deze zijn in de loop der jaren bekleed met tegelwerk. Het tegelwerk wordt verwijderd en de poeren worden opnieuw gevoegd met een snijvoeg. Hierdoor worden de poeren weer in originele staat teruggebracht.

Fase 1 KSG Apeldoorn

 

Nieuw project bij de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn. Wij hebben het voegwerk gerepareerd bij de KSG. Dit is gedaan met een 100% kalkbasis.

Sprengenweg 12 Apeldoorn

 

Wij kregen opdracht betreffende de Sprengenweg 12 te Apeldoorn. Het stond ter discussie hoe het pand te restaureren, gaan we op de eenvoudige wijze een renovatie uitvoeren of gaan we dit volledig traditioneel uitvoeren met een gesneden snijvoeg volledig op kalkbasis? Aangezien de woning volledig van binnen en buiten aangepakt is met het doel om deze in de verkoop te zetten, werd er extra gekeken naar de kosten die de duurste keuze met zich mee zou brengen. Het was voor ons geen verassing dat de opdrachtgever inziet dat het welvoeglijk een meerwaarde geeft om dit onroerend goed op de juiste wijze te restaureren. Bij het schrijven van dit verhaal kregen wij te horen dat op de eerste dag dat het huis in de verkoop staat, het direct verkocht is. En dat in 2014.

Wij bedanken dhr. Joost van Wijk van Challenge Vastgoed B.V. voor de opdracht.

[12  >>