Pakhuis Ten Hove Deventer

 

Eind 2013 hebben we de totale verantwoordelijkheid gekregen voor de volledige gevelrestauratie van de buitenkant van het pakhuis van Ten Hove. De werkzaamheden omvatten hier veel metselwerk, vervangen/inboeten van stenen, voegwerk vervangen en stucwerk vervangen. Dit houdt in dat er vele vierkante meters aan metselwerk tot wel tweesteens diep vervangen moesten worden. Dit alles geschiedde door volledig traditioneel te werken. Stenen werden zoveel mogelijk hergebruikt en stenen die bijgeleverd moesten worden werden uitgezocht op dezelfde leeftijd en kwaliteit als de originele stenen. Ook dit pakhuis van Ten Hove is volledig gerestaureerd door middel van verschillende soorten kalkmortel zonder het gebruik van cement. Doordat er eerder verkeerd gebruik van mortel samenstellingen is gemaakt is er enorme schade ontstaan. De hardheden, dampopenheid en E-modules van het voegwerk kwamen niet overeen met het oorspronkelijke metselwerk, waardoor er grote spanningsverschillen tussen de schil en de basis van het muurwerk was ontstaan. Dit hield onder andere in dat wij de volledige voorkant opnieuw hebben moeten voegen. 

Zo’n honderd jaar geleden werd het pakhuis van Ten Hove gebruikt als opslag- en productieplaats van oliezaadkoeken. Dit was toendertijd het beste krachtvoer voor vee. Tegenwoordig staat het pakhuis van Ten Hove leeg en wordt het compleet gerestaureerd. Het moet een groot kantoorpand worden. Oude looks worden bewaard, maar met toevoeging van moderne materialen en technieken.