2017

Deventerstraat 1 Apeldoorn

 

In het centrum van Apeldoorn, aan de Deventerstraat, hebben wij opdracht gekregen om het complete voegwerk te vervangen van meerdere bovenwoningen. Deze woningen zitten boven een drietal winkels in het centrum. Het voegwerk zal volledig traditioneel vervangen worden, met een 100% kalkgebonden mortel.

Naarderstraat Laren

 

Aan de Naarderstraat te Laren staat een prachtige villa wat tevens een Rijksmonument is. Dit heeft voorheen als een diensthuis gedient van het landgoed wat er naast staat.

Wij werden gevraagd of wij dit Rijksmonument wilde restaureren. Toen kregen wij te horen dat deze villa een schade had opgelopen, omdat er een tractor door de voorgevel gereden was. Zie: De Telegraaf.

Bij deze villa gaan wij het gat in het metselwerk weer inboeten en herstellen. Daarna zal de gevel weer in gestuct worden zoals het authentiek was. Het stucwerk is opgebouwd in een motief van grote blokken. Deze worden door middel van nieuwe groeven weer volledig teruggebracht. 

Op dit moment zit het nieuwe kozijn, gelijkwaardig aan het origineel, al weer in de gevel en is het gat alweer gedicht. Het geheel is al gekaleid en zal spoedig gestuct worden. 

Centraal Station Amsterdam

 

  KLIK HIER VOOR DE ONTHULLING VAN DE AUTHENTIEKE SCHILDERINGEN

  KLIK HIER VOOR DE DE EINDFILM VAN HET TOTAALWERK

Aan het begin van 2016 zijn wij gestart met het doen van onderzoeken in het Centraal Station te Amsterdam, om de te totale werkzaamheden voor de volgende restauratie volledig in beeld te krijgen. De start van de daadwerkelijke werkzaamheden vond 16 juni 2016 plaats. Het CS te Amsterdam is ontworpen door Pierre Cuypers. Hij is tevens de architect geweest van het Rijksmuseum, waar wij ook meegewerkt hebben aan de restauratie hiervan. 

In de jaren '60/'70 hebben er vele delen van het CS een 'make-over' gekregen. Dit betekende dat veel gemetselde delen, zoals togen, kozijnen, troggen, weggewerkt werden of op veel plekken, zoals de oorspronkelijke bogen, zelfs gesloopt zijn. De NS (onze opdrachtgever) wilde dit heel graag weer in ere herstellen. Dit zou een complete metamorfose inhouden. 

Horecaruimte West, zoals het op de bouw genoemd wordt, was oorspronkelijk een ruimte van 6,70 meter hoog. Zij hebben in de jaren '60/'70 hier een tussenverdieping in gemaakt, om de ruimte beter te kunnen benutten. Deze ruimte moet weer volledig authentiek gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor de boulevards voor de Horecaruimte West en voor de Starbucks. Dit worden onderdelen van de nieuwe aanlooproute naar spoor 2. Zie http://www.amsterdamcentraal.nu/projecten/Stationsgebouw/Cuypershal.

Wij hebben in de Horecaruimte West de volledige ruimte opnieuw gestuct. Hier is na ons de Sral aan het werk gegaan om het authentieke schilderwerk weer terug te brengen. 

In de boulevards voor de Horecaruimte en voor de Starbucks hebben wij meerdere gemetselde bogen teruggebracht. Dit zijn bogen met een breedte van bijna 5 meter en een hoogte van 6,70 meter. Dit is natuurlijk een enorme uitdaging, omdat de bogen vanaf tekening gemetseld moesten worden. Er waren geen exacte voorbeelden tot onze beschikking om het na te kunnen maken. 

De foto's, welke later zullen volgen, zullen duidelijk maken wat voor ingrijpende werkzaamheden er verricht zijn in het CS door ons.

Op donderdag 11 mei 2017 hebben wij de oplevering gehad van onze werkzaamheden. Hier zijn verschillende nieuwsgroepen bij geweest om dit vast te leggen. 

AD: http://www.ad.nl/binnenland/een-nieuw-stukje-amsterdam-cs~vaa8461a6/

Nu.nl: http://www.nu.nl/amsterdam/4684047/ns-opent-gerenoveerd-deel-amsterdam-centraal.html

Limburg 1:https://l1.nl/l1nws-wachtkamer-pierre-cuypers-in-amsterdam-weer-open-128782/

NOS: http://nos.nl/artikel/2172540-oude-wachtkamer-amsterdam-cs-open-alsof-er-nooit-iets-is-veranderd.html

Groene Amsterdammer: https://www.groene.nl/artikel/bestijg-den-trein-nooit-zonder-uw-valies-met-dromen

Metro: https://www.metronieuws.nl/nieuws/amsterdam/2017/05/grandeur-van-historisch-amsterdam-cs-weer-te-zien

Parool: http://www.parool.nl/amsterdam/ns-opent-gerenoveerde-deel-cs-amsterdam~a4493953/

Telegraaf.nl: http://www.telegraaf.nl/binnenland/28139603/__Opening_gerenoveerd_CS_A_dam__.html

AT5: http://www.at5.nl/artikelen/168862/corridors-naar-stationsrestauratie-cs-weer-open-na-restauratie

TV NH: http://www.nhnieuws.nl/nieuws/205819/Klassieke%20sfeer%20weer%20terug%20op%20Amsterdam%20Centraal%20na%20restauratie

Monumentaal Riool te Deventer

 

In Deventer zijn wij bezig geweest met het herstel van een monumentaal riool van minimaal 180 jaar oud. In dit riool hebben wij al eerder herstelwerkzaamheden gedaan. Zie Oud riool te Deventer.

Wij kregen de vraag van de Gemeente Deventer om in dit 180 meter lange riool het hoognodige onderhoud uit te voeren. In de loop der jaren waren er vele meters aan voegwerk uitgespoeld en er waren verscheidenen scheuren ontstaan. Deze onderhoudswerkzaamheden hebben wij uitgevoerd, zodat het riool de komende jaren weer zonder problemen kan functioneren. 

Het bijzondere aan dit riool is dat hij gemiddeld genomen 2,05 meter hoog is. Dit betekend dat onze werknemers gewoon in het riool konden lopen en staan. Hierdoor hadden zij geen belemmering in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het riool is vroeger onderdeel geweest van de grachtengordel van Deventer. In de periode dat het riool zijn intrede is gaan doen in Deventer, is dit gedeelte van de grachten overkoepelend dichtgemetseld. 

Ons werk heeft zoveel interesse gewekt bij verschillende mensen, dat er meerdere items gemaakt zijn over onze werkzaamheden. RTV Oost heeft een item gemaakt en de Stentor (nieuwsitem) heeft ook tweemaal een verhaal geschreven voor in de krant. De wethouder van Deventer was ook benieuwd, deze wilde maar al te graag een kijkje nemen in het riool wat 4 meter onder het straatwerk van Deventer ligt. 

Op een gegeven moment werd er aangeklopt door de heer Hattinga Verschure. Deze beste man was een topografisch kunstenaar en wilde maar al te graag het riool in om daar een schilderij van te maken. Wij vonden dit een leuk idee en hebben daarom aangegeven dat dit geen probleem is. De heer Hattinga Verschure is naar beneden gegaan en heeft in een uur tijd dit mooie schilderij gemaakt. Het schilderij is ook op zijn website te bewonderen: http://www.pphv.eu/.

 25 Keizerstr011216c1200