Centraal Station Amsterdam

 

  KLIK HIER VOOR DE ONTHULLING VAN DE AUTHENTIEKE SCHILDERINGEN

  KLIK HIER VOOR DE DE EINDFILM VAN HET TOTAALWERK

Aan het begin van 2016 zijn wij gestart met het doen van onderzoeken in het Centraal Station te Amsterdam, om de te totale werkzaamheden voor de volgende restauratie volledig in beeld te krijgen. De start van de daadwerkelijke werkzaamheden vond 16 juni 2016 plaats. Het CS te Amsterdam is ontworpen door Pierre Cuypers. Hij is tevens de architect geweest van het Rijksmuseum, waar wij ook meegewerkt hebben aan de restauratie hiervan. 

In de jaren '60/'70 hebben er vele delen van het CS een 'make-over' gekregen. Dit betekende dat veel gemetselde delen, zoals togen, kozijnen, troggen, weggewerkt werden of op veel plekken, zoals de oorspronkelijke bogen, zelfs gesloopt zijn. De NS (onze opdrachtgever) wilde dit heel graag weer in ere herstellen. Dit zou een complete metamorfose inhouden. 

Horecaruimte West, zoals het op de bouw genoemd wordt, was oorspronkelijk een ruimte van 6,70 meter hoog. Zij hebben in de jaren '60/'70 hier een tussenverdieping in gemaakt, om de ruimte beter te kunnen benutten. Deze ruimte moet weer volledig authentiek gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor de boulevards voor de Horecaruimte West en voor de Starbucks. Dit worden onderdelen van de nieuwe aanlooproute naar spoor 2. Zie http://www.amsterdamcentraal.nu/projecten/Stationsgebouw/Cuypershal.

Wij hebben in de Horecaruimte West de volledige ruimte opnieuw gestuct. Hier is na ons de Sral aan het werk gegaan om het authentieke schilderwerk weer terug te brengen. 

In de boulevards voor de Horecaruimte en voor de Starbucks hebben wij meerdere gemetselde bogen teruggebracht. Dit zijn bogen met een breedte van bijna 5 meter en een hoogte van 6,70 meter. Dit is natuurlijk een enorme uitdaging, omdat de bogen vanaf tekening gemetseld moesten worden. Er waren geen exacte voorbeelden tot onze beschikking om het na te kunnen maken. 

De foto's, welke later zullen volgen, zullen duidelijk maken wat voor ingrijpende werkzaamheden er verricht zijn in het CS door ons.

Op donderdag 11 mei 2017 hebben wij de oplevering gehad van onze werkzaamheden. Hier zijn verschillende nieuwsgroepen bij geweest om dit vast te leggen. 

AD: http://www.ad.nl/binnenland/een-nieuw-stukje-amsterdam-cs~vaa8461a6/

Nu.nl: http://www.nu.nl/amsterdam/4684047/ns-opent-gerenoveerd-deel-amsterdam-centraal.html

Limburg 1:https://l1.nl/l1nws-wachtkamer-pierre-cuypers-in-amsterdam-weer-open-128782/

NOS: http://nos.nl/artikel/2172540-oude-wachtkamer-amsterdam-cs-open-alsof-er-nooit-iets-is-veranderd.html

Groene Amsterdammer: https://www.groene.nl/artikel/bestijg-den-trein-nooit-zonder-uw-valies-met-dromen

Metro: https://www.metronieuws.nl/nieuws/amsterdam/2017/05/grandeur-van-historisch-amsterdam-cs-weer-te-zien

Parool: http://www.parool.nl/amsterdam/ns-opent-gerenoveerde-deel-cs-amsterdam~a4493953/

Telegraaf.nl: http://www.telegraaf.nl/binnenland/28139603/__Opening_gerenoveerd_CS_A_dam__.html

AT5: http://www.at5.nl/artikelen/168862/corridors-naar-stationsrestauratie-cs-weer-open-na-restauratie

TV NH: http://www.nhnieuws.nl/nieuws/205819/Klassieke%20sfeer%20weer%20terug%20op%20Amsterdam%20Centraal%20na%20restauratie