
Station Amsterdam Centraal, Amsterdam (2016-2017)
Onderzoek
Begin 2016 zijn wij gestart met onderzoek in het Centraal Station van Amsterdam om een volledig beeld te krijgen van de benodigde restauratiewerkzaamheden. In juni 2016 zijn vervolgens de daadwerkelijke werkzaamheden van start gegaan. Het Rijksmonument, ontworpen door Pierre Cuypers, is een architectonisch icoon. Venema Restauratie is goed bekend met de monumentale werken van Cuypers; zo hebben wij van 2008 tot 2011 bijvoorbeeld bijgedragen aan de restauratie van het Rijksmuseum.
Centraal Station Amsterdam
De jaren zestig en zeventig
In de jaren zestig en zeventig hebben veel delen van het Centraal Station een ingrijpende aanpassing ondergaan. Veel oorspronkelijke gemetselde elementen, zoals togen, kozijnen en troggen, werden weggewerkt of, in het geval van de oorspronkelijke bogen, zelfs gesloopt. Onze opdrachtgever, de NS, had de wens om deze historische kenmerken in ere te herstellen, wat neerkwam op een ingrijpende restauratie en een complete metamorfose van bepaalde delen van het station.
Horecaruimte West
De ruimte die in de bouwdocumentatie bekendstaat als Horecaruimte West had oorspronkelijk een hoogte van 6,70 meter. In de jaren zestig en zeventig werd hier echter een tussenverdieping geplaatst om de ruimte efficiënter te benutten. Deze ingreep moest ongedaan worden gemaakt om de oorspronkelijke architectuur en beleving in ere te herstellen. Dit geldt ook voor de boulevards bij de Horecaruimte West en de voormalige wachtkamer 1e klasse waar nu de Starbucks is gehuisvest, die onderdeel worden van de vernieuwde aanlooproute naar spoor 2. (Hier kan met een hyperlink verwezen worden naar het project van de wachtkamer 1e klasse)
Herstel van authentieke details
In Horecaruimte West hebben wij de volledige ruimte opnieuw gestukt, terwijl we in de boulevards bij de Horecaruimte en Starbucks meerdere gemetselde bogen hebben gereconstrueerd. Deze bogen, met een breedte van bijna 5 meter en een hoogte van 6,70 meter, vormden een flinke uitdaging, omdat ze volledig vanaf tekening moesten worden gemetseld – zonder exacte referenties om op terug te vallen.
Herontdekking authentieke muurschilderingen
Tijdens onze werkzaamheden in Horecaruimte West hebben we een bijzondere ontdekking gedaan. Achter drie dichtgemetselde bogen kwamen decennialang verborgen muurschilderingen tevoorschijn. Deze unieke schilderingen zijn door ons weer zichtbaar gemaakt voor het reizende publiek.
Op donderdag 11 mei 2017 hebben wij onze werkzaamheden opgeleverd. Dit bijzondere moment is door diverse nieuwsgroepen vastgelegd.
In de media bij: AD | Nu.nl | Limburg 1 | NOS | Groene Amsterdammer | Metro | Parool | Telegraaf.nl | AT5 | TV NH
De eindfilm van het totaalwerk