Houtmarkt Zutphen

Houtmarkt Zutphen

Dit pand aan de Houtmarkt 73 in Zutphen, wat vroeger het onderkomen was van een apotheek, heeft een voorgevel uit de 17e eeuw. De gevel is opgebouwd uit metselwerk van kloostermoppen en uit natuurstenen elementen. Op veel plaatsen was het metselwerk in slechte staat. Het voegwerk was vaak uitgesleten en veel kloostermoppen waren aangetast. Bij de natuurstenen waren op veel plaatsen stukken afgebroken.

De reparatie van de gevel was beslist een uitdaging. Veel stenen waren met de hand in een bepaalde vorm gemaakt, bijvoorbeeld in het geval van de ronde pilaren. Om deze te repareren hebben wij gebruik gemaakt van een speciale reparatiemortel die op kleur is gebracht. Aangezien de kleur van de stenen zo hier en daar verschillen was het noodzakelijk om meerdere kleuren reparatiemortel te maken.

Dit was ook het geval met het natuursteen. De natuurstenen elementen waren zeer uiteenlopend van kleur omdat de verwering niet overal gelijk is. Ook hier hebben wij reparaties uitgevoerd met een speciale reparatiemortel voor natuursteen en we hebben deze bij iedere reparatie op kleur gemaakt.

Na de reparaties aan de stenen en de natuurstenen elementen hebben wij het voegwerk op authentieke wijze gerepareerd. Het type voegwerk wat toegepast is, is een traditioneel snijvoegwerk met een mortel op kalkbasis.