Monumentaal Riool te Deventer

Monumentaal Riool te Deventer

In Deventer zijn wij bezig geweest met het herstel van een monumentaal riool van minimaal 180 jaar oud. In dit riool hebben wij al eerder herstelwerkzaamheden gedaan. Zie Oud riool te Deventer.

Wij kregen de vraag van de Gemeente Deventer om in dit 180 meter lange riool het hoognodige onderhoud uit te voeren. In de loop der jaren waren er vele meters aan voegwerk uitgespoeld en er waren verscheidenen scheuren ontstaan. Deze onderhoudswerkzaamheden hebben wij uitgevoerd, zodat het riool de komende jaren weer zonder problemen kan functioneren.

Het bijzondere aan dit riool is dat hij gemiddeld genomen 2,05 meter hoog is. Dit betekent dat onze werknemers gewoon in het riool konden lopen en staan. Hierdoor hadden zij geen belemmering in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het riool is vroeger onderdeel geweest van de grachtengordel van Deventer. In de periode dat het riool zijn intrede is gaan doen in Deventer, is dit gedeelte van de grachten overkoepelend dichtgemetseld.

Ons werk heeft zoveel interesse gewekt bij verschillende mensen, dat er meerdere items gemaakt zijn over onze werkzaamheden. RTV Oost heeft een item gemaakt en de Stentor (nieuwsitem) heeft ook tweemaal een verhaal geschreven voor in de krant. De wethouder van Deventer was ook benieuwd, deze wilde maar al te graag een kijkje nemen in het riool wat 4 meter onder het straatwerk van Deventer ligt.

Op een gegeven moment werd er aangeklopt door de heer Hattinga Verschure. Deze beste man was een topografisch kunstenaar en wilde maar al te graag het riool in om daar een schilderij van te maken. Wij vonden dit een leuk idee en hebben daarom aangegeven dat dit geen probleem is. De heer Hattinga Verschure is naar beneden gegaan en heeft in een uur tijd dit mooie schilderij gemaakt. Het schilderij is ook op zijn website te bewonderen.