Algemene Rekenkamer Den Haag

Algemene Rekenkamer Den Haag

In Den Haag zijn wij de werkzaamheden bij de Algemene Rekenkamer afgerond.

Jaren geleden is hier aan de buitenzijde het metselwerk gerenoveerd, niet rekening houdende met de authentieke, originele situatie. Hierbij is gekozen voor een verkeerde steen, die afwijkend van kleur en formaat was van het origineel. Ook is er met een niet-compatibele mortel gewerkt, iets wat jaren geleden veelvuldig gebeurde omdat het besef nog niet aanwezig was. Zoals wij nu weten brengt het gebruik van cementmortels schade aan monumentale gevels, die voorheen volledig door een kalkgebonden mortel gemetseld en afgewerkt zijn.

Wij hebben nu opdracht gekregen om de niet-compatibele delen te verwijderen en met de juiste stenen en mortels het metsel- en voegwerk weer in originele staat te restaureren. Er is zorgvuldig een onderzoek gedaan naar de bouwhistorie, zodat het metselwerk weer als origineel wordt teruggebracht.

Materialen
De stenen zijn afwijkend van de normale restauratiesteen. Deze zijn in de handel niet te verkrijgen, waardoor deze speciaal op maat gemaakt worden voor dit project. De totale verwerkte stenen zullen zo’n 6.000 stuks omvatten.