Emmafontein Apeldoorn

Emmafontein Apeldoorn

De historische Emmafontein in Apeldoorn is weer in zijn oude luister hersteld.

Een werkgroep onder leiding van de wijkraad “De Parken” heeft samen met de Gemeente Apeldoorn plannen ontwikkeld voor restauratie van de Emmafontein. Venema Gevelrestauratie neemt de restauratie van dit monument, welke op één van de oudste pleinen in de wijk De Parken staat, voor zijn rekening.

De prachtige fontein is in 1938 op het Emmaplein aangelegd, ter herdenking van het veertigjarige regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Door achterstallig onderhoud spuit de Emmafontein echter al jaren niet meer.

Na in 2008 een offerte gemaakt te hebben, bleek de Gemeente Apeldoorn niet genoeg geld in de subsidiepot te hebben om de fontein volledig te kunnen laten restaureren. De werkgroep, waarin ook een aantal gerenommeerde Apeldoornse bedrijven als sponsoren plaatsheeft, heeft het initiatief genomen om de Emmafontein in zijn oude glorie te herstellen. Dit is gelukt doordat de gemeente een bedrag van 20% van de aanneemsom beschikbaar heeft gesteld, 30% is bijeengebracht door reclamewerk van sponsoren en Venema Gevelrestauratie neemt de andere helft van de aanneemsom en de restauratiewerkzaamheden voor zijn rekening.

Nadat de Kwartjesfontein weer in volle glorie haar 9 stralen spuit in de vijver van Marialust, zien de bewoners van de wijk samen met de werkgroep en de Gemeente Apeldoorn uit naar de Open Monumentendag in september 2010, wanneer de volledig gerestaureerde Emmafontein onthuld zal worden.