Hoofdstraat 154-156-158 Apeldoorn

Hoofdstraat 154-156-158 Apeldoorn

Onlangs zijn de werkzaamheden aan de Hoofdstraat te Apeldoorn afgerond. We hebben twee gevels ontdaan van alle oude verflagen en we zijn blij te bemerken dat de gevel er onaangetast onder vandaan is gekomen. Een leuke bijkomstigheid is dat er reclame-uitingen in de vakken boven de etalageruit tevoorschijn kwamen. Dit was ooit geschreven in oud Hollandse letters. Links naast nummer 158 zit een ingang naar achter. Hierboven kwam de tekst Smederij tevoorschijn. Nummer 158 zelf kende in grote letters de tekst: Behangerij en Stoffeerderij. Dit stond er over de hele breedte van de gevel. Bij nummer 156 kwam onder de verf de volgende tekst vandaan: Bloemenmagazijn, ook over de gehele gevel. Nummer 154 kende de tekst: Tabak en Sigaren, ook over de hele breedte van de gevel. Dit zullen klaarblijkelijk de reclame-uitingen geweest zijn betreffende de functie die de winkels zo’n honderd jaar geleden hadden.

Wij zijn heel blij dat zowel de eigenaren als de gemeente deze reclame-uitingen weer authentiek teruggeplaatst wilden hebben. Ongetwijfeld zit de Hoofdstraat te Apeldoorn nog vol met verassingen die openbaar zullen worden. Wij hopen dat de eigenaren, net zoals de eigenaren van dit pand, samen met de gemeente Apeldoorn het nut ervan inzien om de hoofdstraat te Apeldoorn op te waarderen.

Graag bedanken wij de wij de Stichting Apeldoornse Monumenten (de SAM), waarbij het initiatief voor deze gezamenlijke gevelrestauratie ligt. Daarnaast willen we ook Huub Thomas bedanken voor al zijn energie en inzet betreffende de restauratie van deze panden.

Ook willen wij Rene de Reus bedanken voor de kostenloze restauratie van het smeedwerk. Rene was onder de indruk dat hij ons graag wil helpen met dit smeedwerk.

Tevens heeft Stefan van Falier voor ons het houtimitatie schilderwerk aangebracht op de kozijnen van de winkelpanden. Hier willen wij hem voor bedanken.

De brand van Hoofdstraat 154