Huize Westerflier

Huize Westerflier

Onlangs is “Huize Westerflier” in Diepenheim gerestaureerd. Huize Westerflier, gebouwd in 1729 door Johan van der Sluys was beslist aan een grondige opknapbeurt toe. Het eindresultaat is absoluut schitterend. Onder toeziend oog van Monumentenzorg is het pand, op authentieke wijze, in ere hersteld. Venema heeft zich mogen buigen over de restauratie van de gevels van het gebouw. Het voegwerk in de gevels is deels vervangen. Er is getracht zoveel mogelijk van het oude voegwerk te sparen. Door middel van uitvoerige tests hebben we kunnen bereiken dat het nieuwe voegwerk, wat kleur en structuur betreft, perfect aansluit bij het bestaande voegwerk dat behouden is gebleven. Zelfs het plaatsen van het nieuwe voegwerk is afgestemd op het oude voegwerk. Het bestaande voegwerk heeft door de jaren heen natuurlijk wat slijtagesporen opgelopen. In het nieuwe voegwerk hebben wij dit trachten na te bootsen zodat het werkelijk een geheel wordt.

Daarnaast hebben wij de nodige scheurvorming in de gevels gerepareerd. Hierbij is gebruik gemaakt van het Total Wall Concept waarbij RVS staven in de voegen worden geplaatst als versteviging voor de gevel. Ook zijn er de nodige stenen vervangen en zijn er stenen gerepareerd met reparatiemortel die wij op kleur aanbrengen. Door bovengenoemde methoden toe te passen zijn de reparaties aan de gevels bijna niet meer terug te vinden.

Aan de voorzijde van het gebouw hebben wij het fronton boven het middenresoliet behandeld. Het fronton bevat een schitterend uurwerk. Het is opgebouwd uit zandsteen en daar zaten de nodige beschadigingen aan. Wij hebben de bovenzijde van het fronton gestraald, de nodige reparaties uitgevoerd aan het zandsteen met behulp van speciale reparatiemortel en aansluitend hebben wij de bovenzijde geconserveerd.