Kloostertuin Deventer

Kloostertuin Deventer

Begin 2011 mochten we voor de gemeente Deventer een offerte maken voor de restauratie van de kloostertuin aan de Papenstraat in Deventer. Grote delen van de muren zijn uit de 16e eeuw. Ons advies was dat de muren zo spoedig mogelijk aangepakt zou moeten worden, omdat een groot deel onstabiel was. Door omstandigheden kon de gemeente pas een jaar later de opdracht verlenen.

Helaas was dit net te laat zodat het oudste gedeelte, bestaande uit kloostermoppen, voor de start van onze werkzaamheden omviel.

‘s Morgens vroeg om 4.50 uur werd de omgeving wakker geschud doordat de muur, van deels 4 meter hoog en 20 meter lang, als een lawine omviel.

Dit hield voor ons in dat we grote delen compleet hebben moeten vervangen door klooster moppen van dezelfde leeftijd. Deze hebben we elders moeten inkopen. Door de enorme klap waren de oude kloostermoppen voor 90% kapot geslagen. De restauratiemetselaars van Venema hebben de totale kloostermuren op traditionele wijze vervangen en gerestaureerd. Ze hebben hierbij gebruik gemaakt van de authentieke kalkmortels zonder het gebruik van cement, omdat dit in de 16e eeuw niet bestond.

Zowel de werknemers van Venema als de Gemeente Deventer hebben deze restauratie als geweldig ervaren.