Villa Te Bussum

Villa Te Bussum

Deze villa te Bussum is een bijzonder project geweest, gezien de grootschaligheid van de restauratie. Door onze goede naam kwamen deze opdrachtgevers ons op het spoor en vroegen ons het totale traject te doen.

Deze prachtige villa dateert uit eind 19e begin 20e eeuw. De gevels van deze villa zijn door Venema Gevelrestauratie op authentieke wijze en met gebruik van traditionele materialen gerestaureerd.

Het betrof een totale restauratie van de buitengevels van de villa. Hierbij werd het kalksteen gevelwerk voorzien van traditioneel stucwerk. Het overige gevelwerk werd voorzien van nieuw snijvoegwerk met een mortel op basis van kalk. Scheuren in de gevels zijn vrijwel onzichtbaar hersteld. Hierbij is gebruik gemaakt van spiraalankers, waarbij de roestvrijstalen staven in de voegen zijn geplaatst. Het gaat hier om ca. 90 stuks, in combinatie met het injecteren van kalkmortel. Op deze manier zijn de scheuren weer gedicht. In combinatie met het inboetwerk is de verbinding in de muur weer vol ledig hersteld.

De kalkzand gevelstenen zijn met een drielaags systeem in de kalkmortel beraapt. Bij dit proces wordt absoluut geen cement gebruikt. De laatste laag krijgt extra aandacht, zodat deze zo glad mogelijk afgewerkt wordt. Het geheel zorgt voor een natuurlijk effect, welke wordt benadrukt door de in kleur opgebrachte mortel. Om de hoogste dampopenheid te behouden, wordt de gevel niet geverfd. Optisch zijn er nuanceverschillen, welke het natuurlijke effect versterken. Onze ervaring is dat klanten dit graag zien. Dit temeer omdat de kleurmogelijkheden werkelijk oneindig zijn. De mortel wordt – indien nodig ter plekke – traditioneel met pigmenten in de gewenste kleur gebracht.

Bij deze villa, waar Venema 475 m² Romaans stucwerk heeft aangebracht, is net als in het Rijksmuseum in Amsterdam gekozen voor de meest oorspronkelijke kleur: de basiskleur.

Een traditionele afwerking met een zuiver oog voor detail: het vergulden van accenten in de buitengevel.

De restauratiewerkzaamheden aan deze statige villa zijn inmiddels voltooid.