Wilhelminapark Apeldoorn

Wilhelminapark Apeldoorn

Aan het Wilhelminapark in Apeldoorn staat deze schitterende villa uit 1905. Toen de huidige bewoners het Rijksmonument kochten was er sprake van heel veel achterstallig onderhoud. Een team van gespecialiseerde bedrijven, waaronder Venema, heeft de opdracht gekregen om vakkundig de woning te restaureren. Kosten nog moeite zijn gespaard om een perfect eindresultaat te krijgen.

Wij mochten ons bezighouden met de restauratie van de gevels in de ruimste zin van het woord. Dat begon bij de aanpak van de fundering. Rondom de woning is de fundering vrijgegraven. De restauratie van de fundering bestond uit het inspecteren en repareren van het metselwerk, waar nodig zijn er stenen in de fundering vervangen. Aansluitend hebben wij een vochtscherm aangebracht.

Boven het maaiveld bestaan de gevels uit stucwerk onderbroken door een aantal spekranden van schoonmetselwerk. In het verleden zijn de gevels van de woning geschilderd en men heeft hierbij de spekranden meegenomen. Wij hebben de verflaag van de gevel verwijderd. Om de baklaag van de stenen in de spekranden niet te beschadigen, is er gereinigd met stoomtechniek in combinatie met een speciale afbijt. Een arbeidsintensieve klus, maar het resultaat is schitterend. Alle losse delen van het stucwerk zijn verwijderd en aansluitend is er een nieuwe afwerklaag aangebracht. Hierbij hebben wij een traditionele kalkmortel gebruikt. De rollagen zijn opnieuw gevoegd met traditioneel snijvoegwerk. Ook hier hebben wij gebruik gemaakt van een kalkmortel. Het stucwerk is daarna opnieuw in de verf gezet. Hierbij hebben wij gebruik gemaakt van een damp-open verfsysteem.

In de gevel zijn geglazuurde dorpelstenen verwerkt. Op veel plaatsen waren de dorpelstenen onherstelbaar beschadigd en was het noodzakelijk deze elementen te vervangen. Er zijn veel verschillende typen dorpelstenen gebruikt en wij hebben deze laten namaken aan de hand van voorbeelden. Dit was een prijzige aangelegenheid, aangezien sommige exemplaren €120,- per stuk kosten. In totaal zijn er verspreid over de gevels ca. 350 raamdorpelstenen vervangen.

De poeren van het balkon aan de voorzijde van de woning waren volledig in verval geraakt. Wij hebben deze volledig verwijderd en opnieuw opgemetseld en afgewerkt. Het ijzerwerk van het balkon is door een smid op traditionele wijze gerestaureerd en vervolgens geconserveerd en afgelakt.